Glas is een bijzonder product. Voor iedere toepassing is een specifieke glassoort te krijgen. Zelfs binnen een bepaald soort glas, denk bijvoorbeeld aan vensterglas, zijn talloze varianten verkrijgbaar. Zo bestaat er seriematig glas voor nieuwbouw en/of renovatieprojecten (in allerhande uitvoeringen en met verschillende kwalificaties) maar is er ook glas te krijgen voor bijzondere, unieke projecten. Van sierglas, glas in lood ramen, isolerend dubbelglas tot inbraakwerend glas. Voor het maken van glas zijn slechts drie bestanddelen nodig: (zilver)zand, kalk, en soda.
Er is onder andere:
En bovenstaand glas is er vervolgens in allerhande uitvoeringen (dikte, kleur, bewerking etc.).
Bij de glashandel kunt u terecht voor alle soorten glas. De toepassingen die door een glashandel aan het glas kunnen worden gedaan zijn:
U kunt glas/beglazing uiteraard zelf bij de glashandel kopen en het vervolgens zelf plaatsen, verstandiger om voor het plaatsen van glas een (erkende) glaszetter in te schakelen. U kunt overigens ook in eerste instantie naar een glaszetter gaan als u glas of beglazing nodig heeft omdat zij veelal de juiste kennis in huis hebben om u te informeren over de meest geschikte glassoort voor de door u gewenste situatie.
Bij een glaszetter (of glaszettersbedrijf) kunt u dus terecht voor advies over glaswerk, het laten zetten van glas (of dit nu voor een spoedklus is door een gebroken ruit, voor een nieuwbouwproject of voor het vervangen van enkel glas naar geïsoleerd glas in uw woning of bedrijfspand) maar bijvoorbeeld ook voor inbraak preventieadvies.
Glas plaatsen is een vak apart. De juiste materialen dienen gebruikt te worden en de montage van het glas dient volgens de laatste richtlijnen gedaan te worden.
De AF-Erkenningsregeling is in 1995 ingevoerd als initiatief van FOSAG - Ondernemersorganisatie schilders-, onderhouds-, metaalconserverings- en glasbranche.