Een zeilmakerij is een werkplaats, waar men zeilen maakt voor zeilschepen op de grote of voor de binnenvaart.
Nu worden zeilen steeds meer, vanwege de prijs, machinaal gemaakt. Hierdoor zijn zeilmakerijen zeldzaam. Ze bestaan echter nog wel, omdat sommige schippers ambachtelijk gemaakte zeilen op prijs stellen. Hier wordt vaak ook niet gewerkt met kunststof, maar met katoen. Vroeger kwam het beroep vaker voor dan nu.
De achteruitgang van de zeilmakerijen was natuurlijk vooral het gevolg van de opkomst van de stoomvaart, de stoomtrein en de introductie van de dieselmotor in het gemotoriseerd verkeer en de binnenvaart. Veel zeilmakerijen schakelden dan ook over op vervaardiging van producten waar genaaid textiel in voorkwam zoals dekzeilen voor schepen en huiven voor vrachtauto's. Maar ook zonwering (bijvoorbeeld markiezen). Later kwam hier ook aluminium zonwering bij (zonneschermen, jaloezieën).
Incidenteel komt het nog voor dat een bedrijf in deze 3 branches bedreven is.
In de jaren tachtig/negentig waren er ook zeilmakerijen die gespecialiseerd waren in bijvoorbeeld zeilen voor windsurfboards. Inmiddels is het zeil voorzichtig aan het terugkomen. Nu echter als middel tot energiebesparing op zeeschepen.