Makreel (Vishandel)

Makrelen zijn smaakvolle vissen, populair in de vishandel. Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste makreel aanbieders in Nederland. Ontdek kwaliteit, versheid en de veelzijdigheid van makreel bij de meest gerenommeerde vishandels in het hele land.

Zoek naar de beste vishandelaars in uw omgeving

Vind een vishandelaar in uw regio

Informatie over 1070

Makreel

De makreel (Scomber scombrus, ook wel "gewone makreel" of "Atlantische makreel" genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen (Perciformes). Deze vis heeft een rond en langwerpig lichaam met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen, die van de achterste rugvin en de aarsvin naar de staart lopen. De staart is halvemaanvormig en heeft een klein kieltje aan de basis van iedere vinlob, maar geen kiel aan de zijkanten van het lichaam voor de staart. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes, de staartvin is diep ingesneden. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar. Hij wordt 30 tot 50 cm lang. Het ontbreken van een zwemblaas is karakteristiek voor de makreel. Hij heeft een prachtige groenblauwe rug die wordt onderbroken door donkere golvende lijnen.

Leefwijze

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes, slakjes e.d. uit het water met hun kieuwzeef. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, meestal sprot en jonge haring.

Voortplanting

De paaiperiode loopt van mei tot juni. De makreel paait in de centrale Noordzee en langs de zuidkust van Ierland. Het vrouwtje zet per seizoen tot 450.000 eieren af. De eitjes zweven in het water en de larven groeien binnen een jaar uit tot vissen van ruim 20 cm.

Verspreiding en leefgebied

De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee boven het continentaal plat. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren.

Visserij en verwerking

De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht. Makreel wordt in warme vochtige lucht van ca. 60 graden gaar gestoomd. Daarna wordt ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatie van de vetten wordt onderbroken. Het echte roken van makreel gebeurt hoofdzakelijk door sportvissers aan huis. Ook verse makreel is goed eetbaar. Vanwege het snelle bederf is het verstandig om zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken. Voor het vissen op makreel wordt meestal gebruik gemaakt van een verenpaternoster met diverse haken, daardoor is het mogelijk meerdere makrelen tegelijk te vangen.

Andere specalismen in Vishandel

Kibbeling

Kibbelingen zijn gefrituurde visstukjes, vaak geserveerd met saus.

Bekijk

Lekkerbek

Lekkerbekken bieden verse visdelicatessen en smaakvolle zeevruchten aan.

Bekijk

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe: verse haringen, kwaliteit en traditionele vishandelspecialiteit.

Bekijk

Gebakken vis

Versgebakken vissen, een culinaire traktatie uit de zee.

Bekijk