Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

SHAMROCK MODELBOUW BV

Rijksweg 68
6228XZ, MAASTRICHT
Telefoon: 043-3613334
meer info >>
9.8Km

MODELSPOORCENTRUM LINDEN

Jongmansweg 47
6413CR, HEERLEN
Telefoon: 045-5211121
meer info >>
16.6Km

MBS RACING

Broekhoven 1
6243BC, GEULLE
Telefoon: 043-8200257
meer info >>
17.7Km

HOBBY N EXPRESS

Belvauer 38
6373TT, LANDGRAAF
Telefoon: 06-15665963
meer info >>
18.5Km

CHEQUERED FLAG MODELCARS

Rijksweg Zuid 150
6161BT, GELEEN
Telefoon: 046-4755425
meer info >>
20.1Km


Drone informatie

Drones worden steeds populairder en komen dagelijks in het nieuws, maar wat is een drone nou eigenlijk precies?

Wanneer je de definitie van de term 'drone' opzoekt vind je de volgende uitleg: 'een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord'. Drones worden ook wel aangeduid met de afkorting UAV, wat staat voor 'Unmanned Aerial Vehicile'. Met behulp van een afstandsbediening kan een drone vanaf de grond worden bestuurd maar soms ook zelfstandig vliegen volgens een voorgeprogrammeerde route.

De naam 'drone' is afgeleid van het Engelse woord voor een mannetjesbij, in het Nederlands ook wel dar genoemd. De term is oorspronkelijk een militaire term uit de tijd dat deze luchtvaartuigen nog niet te koop waren voor consumenten. Tegenwoordig zijn drones voor iedereen beschikbaar en in diverse prijsklassen verkrijgbaar, van professioneel uitgeruste modellen tot meer simplistische uitvoeringen.

Een drone biedt vandaag de dag tal van mogelijkheden. Vele instanties zoals de brandweer en politie gebruiken drones voor civiele doeleinden, zoals het beveiligen van een terrein of bij opsporingsacties. Professionele- en amateur fotografen kunnen met een drone hun hart ophalen. Vanaf grote hoogte kan een drone in combinatie met een camera namelijk prachtige foto- en video beelden maken.

Soorten

Quadcopter of quadrocopter
Een quadcopter of quadrocopter is een hefschroefvliegtuig dat wordt aangedreven door vier propellers. Het is een type drone.

In tegenstelling tot gewone helikopters maakt de quadcopter gebruik van symmetrisch hellende bladen. Die kunnen in groep geschakeld worden maar niet individueel gezien de positie van de bladen tegenover de rotorschijf. De opbouw van een quadcopter bestaat uit een frame, vier ESC's, vier propellers en vier (borstelloze) motoren samen met een besturingseenheid die ervoor zorgt dat de quadcopter stabiel blijft.

Deze besturingseenheid stuurt de vier ESC's aan, die op hun beurt dan de vier motoren aansturen. Met behulp van een gyroscoop en een accelerometer zal de besturingseenheid de hoek berekenen waaronder de quadcopter is gekanteld waarmee ze nadien de motoren kan aanpassen zodat de quadcopter zich terug in zijn balans begeeft.

De quadcopter moet worden aangestuurd met een 4-kanaals afstandsbediening. Dit is nodig om de 4 mogelijke bewegingen van de quadcopter aan te kunnen sturen. Elk van de 4 bewegingen wordt door een apart kanaal aangestuurd.

Stampen, rollen en gieren zijn de 3 dynamische bewegingen die de quadcopter kan maken. Als vierde aspect is er de hoogte die wordt ingesteld door de snelheid van de motoren aan te passen.

De quadcopter werkt met vier propellers waarvan er twee rechtsom en twee linksom draaien met als gevolg dat het vliegtuig zeer wendbaar is. Zo kan een quadcopter vliegen in +-formatie of in X-formatie. Dit is de richting waarin de quadcopter vliegt ten opzichte van de propellers. Het principe van de twee formaties is hetzelfde, alleen worden er bij de X-formatie twee motoren gebruikt om een van de bewegingen uit te voeren. Bij de +-formatie is hier slechts één motor voor nodig.

Doordat twee motoren rechtsom en twee motoren linksom draaien, wordt er een opwaartse kracht gecreëerd. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat er geen tolling ontstaat. Doordat de richting waarin de motoren draaien elkaar afwisselen, worden de momenten van de motoren door elkaar opgeheven. Als elke motor precies even snel zou draaien, zou de quadcopter recht omhoog moeten vliegen. Door kleine afwijkingen op elke motor vliegt een quadcopter standaard niet in balans. De besturingseenheid zal met behulp van de PID-regelaars de motoren aanpassen om zo de quadcopter te balanceren.

Om de quadcopter in beweging te brengen zijn er vier verschillende mogelijkheden.

  • Om de quadcopter te laten stijgen/dalen moeten de vier motoren tegelijkertijd versneld/vertraagd worden. Dit zorgt ervoor dat de opwaartse kracht vanuit de motoren gaat stijgen/dalen.
  • Om de quadcopter om zijn verticale as te laten draaien, dus te laten gieren, moet de snelheid van twee motoren met dezelfde draairichting verhoogd worden. Het koppel op deze motoren wordt via deze handeling vergroot en zorgt zo voor een koppel op de quadcopter waardoor de quadcopter zal gieren.
  • Om de quadcopter vooruit/achteruit of links/rechts te laten bewegen in +-formatie is het noodzakelijk dat één motor sneller draait dan de andere. Hierdoor gaat de quadcopter kantelen en zo wordt de kracht zowel horizontaal als verticaal verdeeld met als gevolg dat de quadcopter zich verplaatst. In X-formatie daarentegen moeten 2 motoren tegelijkertijd worden aangestuurd om de quadcopter te laten hellen. Door de juiste motoren te kiezen kan men dus in alle richtingen manoeuvreren.


Hexacopter
Een hexacopter wordt aangedreven door 6 propellers en is hierdoor zeer stabiel in de lucht. Drone-experts beweren ook dat de bediening van een hexacopter makkelijk is dan de bediening van een helicopter of quadcopter. Er verschijnen minder drones op de markt met 6 propellers als je dit vergelijkt met quadcopters.

Octocopter
Een octocopter wordt aangedreven door in totaal 8 propellers. Veel van deze drones hebben de optie via de meegeleverde controller (of applicatie voor de smartphone en tablet) om de drone stabiel in de lucht te laten hangen zonder dat de dronepiloot er ook maar iets voor hoeft te doen. De octocopter is zou zeer geschikt zijn voor beginners, maar omdat ze negen van de tien keer in een hoge prijscategorie vallen, maakt ze direct minder geschikt.